Переглянути всі підручники
<< < 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 > >>

 

Мал. 92. Пшениця Мал. 93. Кукурудза

Серед рослин класу Однодольні велике значення в господарській діяльності людини мають пшениця, жито, кукурудза, ячмінь тощо.

Пшениця - дуже давня культурна рослина, яку людина почала вирощувати більш ніж 10 тисяч років тому. Її зернівки завжди знаходять на місцях перших поселень людини. Пшеницю вирощують заради цінного зерна, з борошна якого випікають хліб, виготовляють крупи та макаронні вироби. Крім того, пшениця використовується і як цінна кормова та технічна культура. Спирт, який із неї отримують, застосовують для виготовлення гуми для автомобільних шин, а також у медицині.

Пшениця належить до родини Злакові (мал. 92). Це дворічні (озимі) або однорічні (ярі) трав'янисті рослини. Стебло пшениці -порожниста соломина заввишки 100-150 см. Листки видовжені, ланцетоподібні, складаються з листкової пластинки та піхви, яка обгортає зону поділу. Цвіте в червні-липні. Пшениця — самозапильна рослина. Суцвіття - складний довгастий, іноді чотиригранний колос, на його осі розміщуються трьох- або п'ятиквіткові колоски, кожен із яких обгорнений двома колосковими лусками. Квітка складається з двох квіткових (зовнішньої та внутрішньої) лусок, двох плівок, трьох тичинок і маточки, що утворилася з трьох плодолистків. Плід - однонасінна зернівка.

Рід Пшениця включає 22 види, які ростуть у дикому стані в Закавказзі, Африці, Малій Азії, на Близькому Сході.

 

Переглянути всі підручники
<< < 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 > >>
Hosted by uCoz