Переглянути всі підручники
<< < 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 > >>

 

Трав'яниста тепло-, світло- та вологолюбна рослина. Картопля потребує старанної обробки ґрунту. Її вирощування ускладнюється боротьбою зі шкідниками. Розвиток, залежно від сорту, може тривати від 60 до 180 днів. Стебло заввишки 80-100 см, має до 8 пагонів у кущі. На нижній частині стебла утворюються підземні бульбоносні пагони, що звуться столонами. На кінцях зав'язуються бульби картоплі, заради яких її й вирощують. Ця особливість відображена в науковій назві картоплі - паслін бульбистий. Рослина самозапильна. Плід - ягода.

Картопля - цінна культура, вміст крохмалю в деяких її сортах сягає ЗО %. Розмножують картоплю, здебільшого, вегетативно - бульбами. Для виведення нових сортів її вирощують із насіння.

Капуста (мал. 91, 2). За капусту віддасть голос і кулінар, і лікар, бо немає більш корисного овоча на нашому столі. «Борщ та капуста - так хата не пуста» - в українській народній приказці підкреслена роль цієї рослини в харчуванні. Її використовують для лікування печінки, опіків, виразок, екземи. Особливо багата вона на вітаміни (С, А, Е, В) та солі Кальцію. Хто вживає багато капусти, той має гарні зуби.

Капуста - дворічна трав'яниста рослина, вологолюбна та холодостійка.

Вирощувати її стали більш ніж 4 тисячі років тому в країнах Середземномор'я. Філософ Піфагор був одним із перших її офіційних селекціонерів. І до наших днів відомий виведений ним сорт. Головні різновиди капусти: білоголовкова, цвітна, брюссельська, кольрабі - мають безліч сортів. У дикорослому вигляді капуста й зараз зустрічається на берегах Середземномор'я.

Цукровий буряк. Належить до роду Буряк родини Лободові. Трав'яниста холодостійка рослина з прикореневою розеткою м'ясистих листків. У перший рік утворюється потовщений корінь (коренеплід), а на другий - висаджений коренеплід дає квітконосні пагони. Запилення перехресне за допомогою вітру.

Плоди зростаються в супліддя, з яких при проростанні з'являються по декілька молодих сходів. Робота з формування сходів цукрового буряку дуже важка і потребує ручної праці.

 

Переглянути всі підручники
<< < 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 > >>
Hosted by uCoz