Переглянути всі підручники
<< < 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 > >>

 

Пшениця м'яка - вид, найпоширеніший на Землі за площею вирощування (близько 90 %). За цим показником вона посідає перше місце у світі. В культурі представлена озимими і ярими формами. Пшениця тверда поширеніша у південних районах, сорти її переважно ярі. Зерно пшениці твердої містить більше білка, тому використовується для виготовлення макаронних виробів, манної крупи. А от при випіканні хліба цінується пшениця м'яка, бо дає пухкіше тісто.

Селекція пшениці вражає. За свою діяльність людство вивело близько 4 тисяч сортів, у світі районовано (тобто вирощується у певному районі) приблизно 500 сортів.

Кукурудза - рід родини Злакові. Батьківщина цієї рослини -Південна та Центральна Америка. Там здавна вона відома під назвою «маїс». Кукурудза - однорічна трав'яниста однодомна теплолюбна посухостійка рослина (мал. 93). Стебло прямостояче, заввишки від 80 см до 5 метрів. Тривалість розвитку 85-160 днів (залежно від сорту). Квітує у липні-вересні протягом 5-7 днів. Листки широколанцетні, довгі. Квітки одностатеві. Тичинкове суцвіття - волоть, розташоване на верхівці стебла. Маточкові суцвіття - початки -розвиваються у пазухах листків, починають квітувати на 3-4 дні пізніше тичинкових. Тому за відсутності вітру рослинам потрібне штучне запилення. На одному стеблі утворюється 1-3 початки. Плід - зернівка.

Зерно містить не тільки білки та вуглеводи, але й жири. Особливо збільшується вміст жирів під час проростання зерна. Кукурудзяне борошно має недостатню кількість білків і тому непридатне для випікання хліба. Кукурудза - дуже важлива культура в народному господарстві. З її зеленої маси для худоби виготовляють дуже цінний і поживний силос, із проростків отримують багату на вітаміни олію, що має лікарські властивості. Кукурудза використовується людиною у їжу (молоді зернівки, борошно, крупи).

Інші сільськогосподарські однодольні рослини. Величезна кількість рослин родини Злакові є важливими зерновими культурами. Серед них рис, яким харчується близько 60 % населення земної кулі. В Україні, крім пшениці та кукурудзи, на півночі вирощують жито, ячмінь, а на півдні та в Криму, де є для цього сприятливі умови, сіють рис.

 

Переглянути всі підручники
<< < 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 > >>
Hosted by uCoz