Переглянути всі підручники
<< < 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 > >>

 

з'являються високі ніжки з кулястими спорангіями. У них дозріває велика кількість спор. Після дозрівання спори розсіюються, розносяться повітрям, осідають разом із пилом на різні предмети. Потрапивши у сприятливі умови, спори проростають і утворюють нові грибниці.

На продуктах харчування нерідко поселяються такі цвілеві гриби, як аспергіл і пеніцил (мал. 98, 2). Це представники вищих грибів. їх тіло багатоклітинне. На верхівці грибниці аспергіл має потовщення, що несе на собі паличкоподібні вирости, на яких розміщений ланцюжок спор. У пеніцила міцелій на верхівці не потовщується, а розгалужується.

Дріжджі - це одноклітинні гриби, які відносять до групи вищих грибів. Вони мають розміри від 8 до 10 мкм. Форма клітин дріжджів овальна або видовжена. Дріжджі досить поширені у природі: у ґрунті, на поверхні солодких плодів, у нектарі квітів.

Розмножуються дріжджі брунькуванням або прямим поділом клітини. Брунькування відбувається так: спочатку на дорослій клітині утворюється випинання, схоже на бруньку, яке поступово збільшується і перетворюється на самостійну клітину.

Дріжджі швидко ростуть і розмножуються. Вони викликають бродіння вуглеводів з утворенням спирту і вуглекислого газу. Цю здатність дріжджів використовують у хлібопеченні. Завдяки виділенню вуглекислого газу тісто підходить і стає пухким при випіканні. Тому дріжджі культивують і використовують у кулінарії з давніх-давен.

БУДОВА НИЖЧИХ ГРИБІВ Лабораторна робота № 16

Мета: ознайомитися з будовою нижчих грибів, навчитися готувати тимчасовий мікропрепарят білої плісняви мукора.

Прилади і матеріали: мікроскоп, шматки хліба з пліснявою, постійний мікропрепарат мукора, лупа, піпетка,

 

Переглянути всі підручники
<< < 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 > >>
Hosted by uCoz