Мал. 52. Сухі розкривні плоди: 1 - біб гороху; 2 - коробочка маку; З - стручок капусти розростається, утворюючи оплодень. До неї надходять поживні речовини, і зав'язь перетворюється на стиглий плід. Плід - генеративний орган рослини, що виникає після запліднення у квітці і містить в собі насіння. Плід захищає насіння рослини від висихання, дощу та інших несприятливих умов і приваблює тварин, які, поїдаючи їх, сприяють поширенню насіння. ГІлоди можуть утворюватися і без запліднення, але тоді вони не мають насіння. Людина широко використовує рослини, які мають здатність давати плоди без насіння. Вчені-селекціонери виводять нові сорти плодових рослин, що дають безнасінні плоди. Наприклад, безнасінні сорти винограду, банана, мандарина. Розмножують такі сорти вегетативним способом. Різноманітність плодів. Плоди дуже різноманітні за розмірами та формою. Є плоди однонасінні (у соняшника, вишні) або багатонасінні (у маку, огірка, помідора), сухі чи соковиті. Іноді плоди, які формуються із квіток суцвіття, зростаються між собою, утворюючи супліддя. Воно має вигляд одного плоду. У соковитих плодів оплодень - соковита м'якоть (мал. 51 ). Розрізняють кілька типів соковитих плодів. Ягода - плід, що має соковиту м'якоть, укриту тонкою шкіркою, і багато дрібних насінин. Такий плід, наприклад, у смородини, чорниці, помідорів. Кістянка - плід із тоненькою шкіркою, соковитою м'якоттю та однією насіниною всередині твердої кісточки. Соковиті плоди-кістянки - у вишні, сливи, абрикоса, черемхи. Є й інші
|