I- ( Мал. 56. Будова насінини однодольних і дводольних рослин: 1 - пшениці; 2 - квасолі (а - насінна шкірка; б - ендосперм; в - зародок; г - сім 'ядоля; д - зародкова брунечка; е - зародкове стебельце; є - зародковий корінець) Проростання насіння починається із видовження зародкового корінця та перетворення його на головний корінь рослини. Потім витягується зародкове стебельце разом із сім'ядолями, і, нарешті, з'являється листок. Спочатку зародок використовує поживні речовини насінини: білки, крохмаль, жири, які відклала в ній про запас материнська рослина, створивши необхідні умови для виживання рослини в несприятливих умовах на початку її життя. Потім із насінини утворюється молода рослина - проросток. Він має зміцніти, перш ніж зможе одержувати необхідні поживні речовини з навколишнього середовища. З проростка формуються наземні органи молодої рослини. Насінина без води не може прорости. Довго буде лежати насіння огірків, гарбузів чи кавунів у паперовому пакетику, поки ви не покладете його зволоженим на блюдце, а зверху ще й вологою серветкою прикриєте. Через 3-4 доби потому насіння проросте. Отже, йому для проростання необхідна вода (чому?). Проте заливати водою проростки не можна, бо до них має бути доступ повітря. Але на холоді, навіть якщо буде достатньо вологи і повітря, насіння не проросте, бо дихання і живлення проростка базуються на явищі дифузії. А швидкість дифузії залежить від швидкості руху молекул речовини, яка, своєю чергою, залежить від температури. Отже, для проростання насіння необхідні вода, повітря, тепло.
|