Переглянути всі підручники
<< < 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 > >>

 

Мал. 102. їстівні гриби: 1 - білі гриби; 2 - підосичники

називаються трубчастими. У сироїжок, лисичок, рижиків нижній шар шапки утворений численними пластинками, тому їх називають пластинчастими грибами. У трубочках і на пластинках шапки розташовуються сумки зі спорами, за допомогою яких гриби розмножуються.

Шапкові гриби можуть розмножуватися і вегетативно: частинами вегетативного тіла, тобто грибниці (міцелію). Ріст і розвиток грибів у лісі залежать від умов середовища існування, складу ґрунту, наявності вологи. Наприклад, білий гриб можна зустріти на піщаних ґрунтах, тоді як опеньки - на пеньках.

їстівні й отруйні гриби. Шапкові гриби поділяють на отруйні та їстівні. До їстівних належать: білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, рижик, печериця, лисички, опеньки справжні тощо (мал. 102).

До умовно їстівних належать гриби, які перед кулінарною обробкою необхідно тривалий час варити і видаляти відвар. Це сироїжки, зморшки тощо. Наприклад, гриб хрящ вимочують у воді, періодично її замінюючи. Якщо неякісно приготувати умовно їстівні гриби, то при використанні їх у їжу можуть виникнути харчові отруєння.

Чимало є грибів отруйних. Особливо небезпечними для людини є бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки і

 

Переглянути всі підручники
<< < 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 > >>
Hosted by uCoz