Гриби - харчовий продукт. їстівні гриби містять багато білків і фосфорних сполук. Білки білого гриба, печериць, лисичок за своєю поживністю майже не поступаються тваринним білкам. Недарма ж на Поліссі гриби здавна називають «лісовим м'ясом». У грибах є деякі необхідні для організму людини амінокислоти, яких немає у звичайних харчових продуктах. Проте варто пам'ятати, що гриби важко перетравлюються. Малим дітям, хворим і літнім людям варто уникати грибних страв. Зібрані гриби треба використати чи переробити у якомога коротший термін. Вживання несвіжих грибів може спричинити отруєння. Чимало грибів мають лікарське значення. Саме з грибів уперше одержали антибіотики (від грец. «анти» - «проти», «біос» - «життя») - пеніцилін, біоміцин, стрептоміцин тощо. Сировиною для одержання цих препаратів служать цвілеві гриби. Крім того, багато їстівних і отруйних шапкових грибів здавна використовують у народній медицині як ефективні засоби проти хвороб. Проте гриби чинять і велику шкоду. Народному господарству завдають великих збитків гриби, що псують харчові продукти, вироби з деревини, пошкоджують посіви культурних рослин, знижуючи їх урожайність. Навіть книги псуються від грибів за високої вологості у приміщенні. Деякі з грибів викликають різні хвороби у тварин і людини, які важко вилікувати (наприклад, кандидомікози тощо). Гриби відіграють велику роль у природі та житті людини. В екосистемах вони виконують роль редуцентів. Людина використовує гриби у медицині, харчовій промисловості, пивоварінні. Є серед грибів і отруйні види, небезпечні для людини. 1. Яке значення грибів у природі? 2. Як людина використовує гриби у своїй життєдіяльності? 3. Якої шкоди завдають гриби народному господарству? Назви ці види грибів. 4. Які хвороби можуть викликати гриби у рослин, людини та тварин? Назви ці види грибів. ?1. Поясни, чому зібрані гриби швидко псуються. ![]() ![]()
|